Xandeé, de ‘moeder’ van onze kudde

9 januari 2021 - 15:19

Vaak hoor je verhalen over een bepaalde hengst die onmisbaar is geweest bij de totstandkoming van een kudde. Zo’n hengst hebben wij zeker ook en daarover lees je meer in een volgende blogpost: Onze oudste dekhengst is jarig! Maar vandaag wil ik jullie vertellen over Xandeé, een merrie die een overduidelijke stempel op onze kudde heeft gezet.

Origin story
Xandeé is (samen met haar halfzus Xarana) de oudste merrie in onze kudde op dit moment. Ze is geboren op 22 november 2004 en is dus 16 jaar oud. Haar vader is UBR AI Peruvian Raaqim, een aangekochte witte hengst van Peruaanse origine. Haar moeder is UBR AI Rodigua, een fawn-kleurige (beige) merrie welke wij bij in de opstartperiode van ons fokbedrijf hebben geïmporteerd uit Chili.

Xandeé

De keuze om Raaqim en Rodigua te paren bleek de juiste te zijn. Indertijd was Xandeé de beste merrie van stal en ze had dus een veelbelovende toekomst. Toen Xandeé volwassen was, werd er zorgvuldig een hengst uitgekozen die wederom voor een top nakomeling zou gaan zorgen. In 2007 werd haar eerste veulentje geboren: een dochter die we Afrodithe genoemd hebben. Al snel stootte Afrodithe haar moeder van de troon als beste merrie van de kudde. Natuurlijk was het zaak om hiervan een trend te maken en zochten we ook voor Afrodithe weer een tophengst als partner. We kregen een prachtig resultaat uit die dekking: het eerste veulentje van Afrodithe was een fawn-kleurige hengst die de naam Distinctive Dance kreeg. Distinctive Dance heeft vele jaren dienst gedaan als dekhengst hier op de boerderij en heeft voor veel van onze klanten voor mooie nakomelingen gezorgd.

Afrodithe heeft 8 nakomelingen gekregen op De Alpacaboerderij, waarvan maar liefst 6 merries. De vierde nakomeling van Afrodithe (en dus kleindochter van Xandeé), Here I Am (geboren in 2014), wist de titel van beste merrie in de stal te bemachtigen. In 2017 werd een achterkleindochter van Xandeé geboren die met de eer ging strijken: Kashmira. En ook nu, anno 2020, is de alpaca met de beste vacht in de stal een nakomeling van Xandeé: achter-achter-kleinzoon Naveen.

Xandeé zelf kreeg 9 veulentjes. Er kwamen 15 (geregistreerde) kleinkinderen en nog een groot aantal nakomelingen daaruit. In het registratiesysteem van de Alpaca Association Benelux staan 38 nakomelingen vernoemd, maar we kunnen ervan uit gaan dat er nog een heel aantal meer zijn (registratie is niet verplicht in de Benelux). Van al die nakomelingen staan er nu nog 21 hier op De Alpacaboerderij. Dat betekent dat een kwart van de alpaca’s in onze stal terug te leiden is naar Xandeé!

5-geslacht Xandeé

5-geslacht op de boerderij, uniek in de Benelux?

In 2020 maakten wij iets mee, waar geen (of heel weinig) andere alpacafokkers aanspraak op kunnen maken: we completeerden in ons fokbedrijf 3 vijfgeslachten in de lijn van Xandeé, waarvan ééntje volledig in de vrouwelijke lijn:
Xandeé – Afrodithe – Elegance – Juliaca – Nakatomi (allen vrouwelijk)
Xandeé – Afrodithe – Gone with the Wind – Joy Division – Nimrod
Xandeé – Afrodithe - Gone with the Wind – Kashmira – Naveen

Xandeé geniet inmiddels van een welverdiend pensioen. Afrodithe is onlangs vertrokken naar een nieuw thuis, waar wij verwachten dat ze nog meer mooie nakomelingen zal gaan geven. Voor haar vertrek hebben wij alle nakomelingen van Xandeé plus natuurlijk Xandeé zelf in één weide gezet, 23 alpaca’s in totaal, voor een fotosessie. Een paar van deze foto’s delen we graag met jullie!

   

Nog een paar leuke weetjes over Xandeé:
  • Ze is de enige merrie op De Alpacaboerderij met een oornummer, snel na haar geboorte zijn we overgestapt naar onderhuidse chips voor registratie.
  • Ze is geboren in Kaulille en is nooit van de boerderij af geweest.
  • Omdat er toentertijd nog geen alpacavereniging en registratiesysteem was in de Benelux, is Xandeé ingeschreven in het Duitse stamboek. Ze is een goedgekeurde A-status merrie in Duitsland.
  • Xandeé was het 84e veulentje wat in ons fokbedrijf is geboren.
En dit zijn ze dan alle 23:

Xandeé, Afrodithe, Elegance, Fleur de Lys, Gone with the Wind, Here I Am, Iphigenea, Joleen, Joy Division, Juliaca, Kashmira, Khaleesi, King, Little Miss Sunshine, Nakatomi, Navaro, Naveen, Navigator, Nimrod, Nineteen, N-Joy, Norma Jeane, Now I'm Here