Het alpacaleven tijdens de coronacrisis

11 april 2020 - 14:05

De situatie waar we ons in vinden momenteel is ongezien. De 'lockdown light' duurt nu al een maand. Er valt veel over te zeggen en er ís natuurlijk al veel over gezegd. Maar wat voor effect heeft dit nieuwe coranavirus en de gevolgen ervan op onze alpaca's? Ik verzeker je: er is ondanks de ellende ook veel om dankbaar voor te zijn en veel om van te genieten.

Ik zal beginnen met het schetsen van de situatie waarin wij hoopten dat ons bedrijf zich nu zou bevinden. Na een winterseizoen waarin de alpaca's op stal staan en de mogelijkheden voor bezoekers beperkt zijn, zou op 28 maart ons weideseizoen vliegend van start zijn gegaan. In 2019 genoten onze dieren voor het eerst in maanden van het verse gras en een heerlijk lentezonnetje onder de toekijkende ogen van zo'n 1200 bezoekers. Een prachtige dag dus waar zowel de bezoekers als de alpaca's volop van hebben genoten. Vanaf de start van het weideseizoen ontvangen wij normaal gemiddeld een 5 à 6 dagen per week bezoekers. Gezellige drukte dus, met voor ons ook hectische dagen daarbij (waar wij ontzettend van genieten). Je ziet de alpaca's ook genieten van al die aandacht (en de brokjes) die ze van de bezoekers krijgen. Wij en onze medewerkers werken hard om elke dag alles tiptop in orde te hebben: de voorzieningen worden gepoetst, het terrein wordt netjes onderhouden, de bar van 't Alpacafé wordt bemand met een glimlach en alle groepen worden gastvrij ontvangen en door onze gidsen vakkundig begeleid.

Anno 2020 is alles anders: De Alpacaboerderij is al sinds half maart gesloten voor alle bezoekers en niemand weet nog voor hoe lang. Er is geen werk voor onze oproepkrachten en jobstudenten en onze vaste medewerker is grotendeels op tijdelijke werkloosheid gezet. Het is akelig stil op onze activiteitenboerderij. Voor de alpaca’s gaat het leven natuurlijk gewoon door. Zij hebben zeker wel in de gaten dat het anders is nu, maar een alpaca went redelijk snel aan een nieuw ‘normaal’. De diertjes gaan elke dag lekker buiten de weides in, waar ze kunnen genieten van het lekkere gras, het heerlijke weer en veel rust. Wij zelf proberen dit ook te doen! Behalve dan dat deel van dat lekkere gras… Wij hebben nu voor het eerst in jaren weer de tijd om tijdens lekker weer ook dagelijks te relaxen in de weide in de zon. Als wij zo tussen onze alpaca’s zitten, vallen ons toch een paar dingen op: 1. Ze kijken ons aan met een blik van ‘wat komen jullie hier nou weer doen?’ (ze zijn het niet zo gewend dat wij zo vaak op het gemak in de weide komen) 2. Als ze enthousiaste mensen horen (vooral kinderen, van de buren of wandelaars over het bospad) kijken ze reikhalzend uit naar de ‘bezoekers’. Maar helaas… 3. Xarana, onze wat nukkiger oudere merrie, komt zelfs bij mij om aandacht vragen (normaal doet ze chagrijnig naar mij).

Voor ons betekent deze hele situatie natuurlijk ook: praktisch geen inkomsten meer, en dus aardig wat onzekerheid. Maar wij zetten ons niet bij de pakken neer. We zijn dagelijks aan het werk om onze boerderij nog mooier te maken en om plannen uit te werken. Er zijn al een heleboel vernieuwingen doorgevoerd en hoe langer de boerderij gesloten moet blijven, hoe mooier het hier zal worden. Ook hebben wij natuurlijk ons dagelijkse werk in de dierverzorging en het onkruid moet nog steeds geplukt worden. Werken op het terrein is met het lekkere weer wat we deze maand hebben gelukkig helemaal geen straf. Er worden ook nieuwe wandelalpaca’s opgeleid en nieuwe arrangementen uitgewerkt.

Wij beseffen ons zeker wel hoe gelukkig wij ons mogen prijzen om dit ons ‘kot’ te mogen noemen. Wij hopen dat wij ons thuis ook snel weer mogen delen met jullie! Voor nu: blijf thuis, blijf gezond, geniet van het leven en we zien jullie graag weer snel op De Alpacaboerderij!