Onze oudste dekhengst is jarig!

8 februari 2022 - 17:36

Savabeal ‘De Chef’ mag op 9 februari 2022 vijftien kaarsjes uitblazen. Hij is niet alleen onze oudste dekhengst: hij is zeker ook onze belangrijkste dekhengst geweest. Hij kwam bij ons in het jaar 2009 en heeft een duidelijke stempel gedrukt op onze kudde.

Onze fokkerij gaat door het leven als Alpaca International. Dit bedrijf is opgericht in 1999 als allereerste professionele alpacafokkerij in de Benelux. Met enkele dieren welke we in Engeland kochten en een groep alpaca’s van goede kwaliteit uit Chili konden we onze fokkerij starten, maar na een paar jaar moesten we op zoek naar een nieuwe dekhengst.

Tot die tijd hebben we hengsten gebruikt uit Engeland, Duitsland en Ierland, maar voor de nieuwe aankoop waren we op zoek naar genetica die we nog niet hadden op de boerderij. Het uiteindelijke doel was om een grote kwaliteitsverbetering door te voeren in onze hele kudde. Een hengst van dusdanige kwaliteit was iets wat we dicht bij huis niet konden vinden en iets wat natuurlijk ook een grote investering zou zijn. Deze zoektocht deden we gelukkig uiteindelijk niet alleen.

Vriend, klant en collega-fokker uit Nederland, Dries van Quality Line Alpacas, was toen ook op zoek naar een tophengst. We zetten wat lijntjes uit en kregen meerdere aanbiedingen uit de hele wereld, maar de meest interessante hengst leek ons een hengst wat dichter bij huis: EP Cambridge Savabeal. Hij stond in Engeland, waar hij net aangekomen was uit Australië. Hij had dus al een hele wereldreis achter de rug.

Alpaca dekhengst EP Cambridge Savabeal Met de kennis van John op zak vertrokken John en Dries naar Engeland naar de fokkerij van EP Cambridge. Daar hebben ze veel tophengsten bekeken, maar steeds bleek de hengst net niet te zijn wat we zochten. En toen kwam Savabeal voorbij in het rijtje. Deze viel ons meteen op met zijn macho-houding en air, wat we zeer belangrijk vonden in een dekhengst.


Grondige inspectie van zijn vacht maakte ons alleen maar enthousiaster: Savabeal leek precies te zijn wat wij in onze hele kudde alpaca’s wilden zien. Zijn vacht was zeer uniform, had een zeer mooie crimp stijl (golving) en prachtige glans over zijn gehele lichaam. Zijn vacht viel op tussen de andere alpaca’s en had echt de WOW-factor. Omdat er aan zo’n tophengst natuurlijk wel een prijskaartje hangt, besloten John en Dries om Savabeal gezamenlijk aan te kopen.

Een paar maanden later was het zover: Savabeal arriveerde op de boerderij. Hij was toen nog jong, goed 2 jaar, maar stond meteen zijn mannetje in de kudde. Normaal gezien is een hengst geslachtsrijp tussen 2,5 en 3 jaar, maar gelukkig was Savabeal een vroege vogel en heeft hij vanaf het begin zijn werk goed gedaan.

De eerste veulens waren voor ons meteen veelbelovend, allen met dezelfde mooie vachteigenschappen als Savabeal. Ook gaf Savabeal zijn mooie looks en bouw door aan zijn nakomelingen. In alle jaren dat Savabeal dienst gedaan heeft zijn er totaal 218 zonen en dochters geregistreerd bij de Alpaca Association Benelux (AAB), maar we hebben ook klanten die hun dieren niet registreren, dus dit zullen er nog veel meer zijn. In het register van de AAB vinden we in het totaal 524 nakomelingen van Savabeal terug en daarmee is hij een van de meest invloedrijke hengsten in de Benelux. Kop van Savabeal

Savabeal gedraagt zich altijd als een baasje. Hij was jarenlang de dominante hengst op de boerderij, de hoogste in de rangorde en dus de leider van de hengstengroep. Hij is altijd streng voor de andere hengsten geweest en heeft er jaren voor gevochten om zijn plaatsje in de rangorde te behouden. Voor zijn baasjes heeft hij veel respect en naar ons toe doet hij nooit dominant. Door zijn hoge plaats in de rangorde is zijn koosnaampje door de jaren heen veranderd van Sav (uitgesproken als Sef) naar Chef.

Ondertussen zijn we al weer heel wat jaren verder en is Savabeal 15 jaar geworden. Jarenlang had hij zijn 2e thuis bij Quality Line Alpacas en verdeelde hij zijn tijd in het dekseizoen tussen de 2 fokbedrijven. Nu is hij met welverdiend pensioen (al is hij het daar zelf niet altijd mee eens) en staat hij fulltime op De Alpacaboerderij. Savabeal heeft in die jaren de basis gelegd van onze kudde, waarbij meer dan de helft van de kudde momenteel een afstamming is van hem. De combinatie van Savabeal met de bloedlijn van Xandeé is heel succesvol gebleken. Meer over onze topmerrie Xandeé lees je in een vorige blogpost: Xandeé, de ‘moeder’ van onze kudde.

De jongere generatie hengsten hebben zijn job in de fokkerij inmiddels overgenomen en ook zijn leiderspositie in de hengstengroep. Maar Savabeal blijft voor ons altijd D’n Chef.